Sunday, 22 January 2006
 Ειδήσεις| Αθλητικά| Απόψεις| Αγγελίες| Δελτία τύπου| Επικοινωνία|
Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία
     
                       

                
      ΙΤΕΠ: Κεφαλονιά πτώση 7.4%.

Η εκτίμηση-πρόβλεψη του ΙΤΕΠ για την πιθανή πορεία του αλλοδαπού τουρισμού στη χώρα ΅ας φαίνεται να επαληθεύεται, παρά τους φόβους που είχαν διατυπωθεί στην αρχή της τουριστικής περιόδου για ένα κακό τουριστικό έτος. Για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος συνέβαλε σημαντικά η πρωτοφανής κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού ΅ε διαφήμιση και άλλα συναφή μέσα. Όπως δε έχει δειχθεί σε σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ, η απουσία ή η ανεπαρκής σε ποσότητα και ποιότητα διαφήμιση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή επίδοση του αλλοδαπού τουρισμού στην Ελλάδα, αφού μπορεί από  μόνη της να προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις.
             Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις αλλοδαπών στην χώρα ΅ας κατά το 2005 είναι πιθανόν να υπερβούν το 6%. Η απρόσμενη μείωση των αφίξεων στην Αθήνα κατά τον Αύγουστο, οδήγησε σε συντηρητικότερες προβλέψεις για ολόκληρο το έτος. Η αύξηση της εισροής του τουριστικού συναλλάγματος θα είναι, όμως, ταχύτερη λόγω των επιδόσεων της Πρωτεύουσας, όπου η ανά διανυκτέρευση δαπάνη είναι υψηλότερη του μέσου όρου. Τα στοιχεία δε μέχρι και τον Αύγουστο, που ενσωματώνει ένα “κακό” μήνα για την Αθήνα, δείχνουν μια αρκετά καλή επίδοση, αντίστοιχη αυτής του ολυμπιακού έτους 2004 με εξαίρεση τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις γύρω περιοχές, η τουριστική εξέλιξη στην περιφέρεια δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Τα νησιά του Ιονίου, ΅ε ασθενή εξαίρεση την Κέρκυρα (+3,3%), έχουν πραγματοποιήσει μειώσεις (Κεφαλονιά -7,4% και Ζάκυνθος -5,1%(1)) για το δεκάμηνο Ιανουαρίου -  Οκτωβρίου. Παρόμοια εξέλιξη σημειώθηκε και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Σάμος -16,9%, Μυτιλήνη -4,7%). Η Ρόδος για το δεκάμηνο 2005 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 4,3% σε σχέση ΅ε την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ η Κως παρουσίασε ΅μείωση της τάξεως του -3,2%. Στην Κρήτη η κατάσταση  είναι καλύτερη,  αφού τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά σημειώνεται αύξηση των αφίξεων της τάξεως του 6,3% και 4,3%, αντιστοίχως, για το 10΅ηνο του 2005 σε σχέση ΅ε το 10΅ηνο του 2004
 
Ιανουάριος - Οκτώβριος
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 2004 2005  % 05/04
ΑΘΗΝΑ * (2) 3.325.164 3.627.997 9,1
ΖΑΚΥΝΘΟΣ (2) 453.734 430.414 -5,1
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1.880.432 1.999.546 6,3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ* 970.603 1.009.467 4
ΚΕΡΚΥΡΑ 823.867 850.935 3,3
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 154.816 143.361 -7,4
ΚΩΣ 627.126 606.874 -3,2
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 69.678 66.400 -4,7
ΡΟ∆ΟΣ 1.165.559 1.215.892 4,3
ΣΑΜΟΣ 120.094 99.787 -16,9
ΧΑΝΙΑ 531.838 554.722 4,3
ΧΙΟΣ 15.466 13.389 -13,4
ΣΥΝΟΛΟ 9.152.805 10.618.784 4,7
* Συνολικές πτήσεις Εξωτερικού
(2) Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου.

Αποτελεί, εντούτοις, απλοποίηση η συσχέτιση της τουριστικής πολιτικής ΅όνο ΅ε βάση την επίδοση του αλλοδαπού τουρισμού. ∆ιότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά πράγματα προσπάθεια της Πολιτείας να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους στον τουριστικό τομέα δεν αφορούσε κατά τρόπο μονοσήμαντο τον αλλοδαπό τουρισμό, αλλά στόχευε και στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Βεβαίως, η επικέντρωση της προσοχής κυρίως στον αλλοδαπό τουρισμό οφείλεται στη σημαντική συμβολή του στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, αφού αποτελεί καθαρή συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, της απασχολήσεως και της εισροής συναλλάγματος. Αντίθετα, ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί ατελές υποκατάστατο του αλλοδαπού τουρισμού, διότι οι επιδράσεις του μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό ΅ε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Οι εγχώριοι τουρίστες αντί να καταναλώνουν στον τόπο κατοικίας τους, καταναλώνουν στον τόπο των διακοπών τους και, επομένως, η προστιθέμενη αξία είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη.
           
Η αναμφισβήτητα θετική διαπίστωση είναι, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ΅ε την πρωτοφανή για τα ελληνικά τουριστικά δεδομένα διαφημιστική του εκστρατεία, αλλά και ΅ε το πρόγραμμα “Μένουμε Ελλάδα”, τόνωσε σημαντικά την εσωτερική τουριστική δραστηριότητα, έστρεψε το τουριστικό ενδιαφέρον σε ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και απέτρεψε σημαντικό τ΅ή΅α δυνητικών τουριστών να αναζητήσει αναψυχή στο εξωτερικό. Από την άποψη αυτή το οικονομικό αποτέλεσμα εξισώνεται ΅ε εκείνο του αλλοδαπού τουρισμού. Παρά το γεγονός, ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προσδοκίες και στις δυνατότητες της χώρας ΅ας, αλλά ούτε και στην ευνοϊκή διεθνή τουριστική συγκυρία, είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα, ότι είναι εφικτή η αναστροφή της αρνητικής επί σειρά ετών πορείας του ελληνικού τουρισμού, η οποία σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκε από την επίσης πρωτοφανή εγκατάλειψη του τομέα επί μακρά σειρά ετών.
            Πρέπει, βεβαίως, να τονιστεί ότι η καλή διαφημιστική προσπάθεια δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για μια ΅μέσο-μακροπρόθεσμη ταχύρρυθμη τουριστική ανάπτυξη. Χρειάζεται σοβαρή αναβάθμιση της ποιότητας σε όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η διαφήμιση δεν αποτελεί, ούτε μπορεί να αποτελέσει, υποκατάστατο της ποιότητας. Ούτε, όμως, η ποιότητα χωρίς προβολή και διαφήμιση μπορεί να αποδώσει το ανα΅ενό΅ενο αποτέλεσμα. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τις ανταγωνίστριες χώρες αποκαλύπτουν αρκετά μεγάλες, σε συγκριτικούς όρους, επιδόσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά την περίοδο 2000-2004 εξακολούθησαν να αναπτύσσονται τουριστικά - ΅ε εξαίρεση, ίσως, την Ιταλία

% Μεταβολή Αφίξεων στις Αμεσοτέρα Ανταγωνίστριες Χώρες 
Ιανουάριος - Σεπτέμβριος
Κροατία +6,8%
+8,1% (συνολικές διανυκτερεύσεις)
Ισπανία +6,3%
+6,5% (συνολικές διανυκτερεύσεις)
Πορτογαλία +4,5% (συνολικές διανυκτερεύσεις)
Γαλλία +2,4 % (συνολικές διανυκτερεύσεις)
Ιταλία +4,5%
Τουρκία +23%
Ελλάς +6-6,5% (εκτίμηση έτους)


Οι Ισπανία, Κροατία και καθ’ υπερβολή η Τουρκία πραγματοποίησαν ρυθμούς που κυμαίνονται από 6,3% (Ισπανία) μέχρι 23% (Τουρκία). Η Πορτογαλία υστέρησε και φαίνεται η αύξηση να κυμαίνεται γύρω στο 4%. Η Ιταλία και η Γαλλία φαίνεται να ανακάμπτουν, ΅ε ρυθμούς επεκτάσεως της τάξεως του 4-5% και 2,5%, αντιστοίχως. Ο ρυθμός ΅ε τον οποίο προχωρεί η ανάπτυξη της Τουρκίας εκπλήσσει κυριολεκτικά και η ερμηνεία του δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Σημαντικό ρόλο παίζει η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, η παροχή υψηλής στάθμης υπηρεσιών και η διαχρονική συστηματική προβολή και διαφήμιση του τουρκικού τουριστικού προϊόντος.
           
Η διατύπωση προβλέψεων για την πορεία του τουρισμού στην παρούσα οικονομικό-πολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο παγκόσμιος τουρισμός έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστη αντοχή σε μεγάλης εμβέλειας δυσμενή γεγονότα, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι διάφορες φυσικές καταστροφές. Αν, όμως, πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις για την επαπειλουμένη πανδημία γρίπης, τότε οι επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και την ανάπτυξη, θα είναι πολύ αρνητικές. Επομένως, από πλευράς πολιτικής δεν έχει νόημα η διατύπωση προβλέψεων ΅ε παραδοχή καταστροφικής φύσεως, αφού στην ουσία θα πρόκειται για προσπάθεια αντιμετωπίσεως των συνεπειών ενός αναπόφευκτου.
Κάτω από ομαλές συνθήκες, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι λογικά θα λειτουργήσουν, ώστε το 2006 να είναι ένα καλό τουριστικό έτος για την Ελλάδα. Τέτοιοι παράγοντες που θα συμβάλουν στη θετική πορεία του τουρισμού στην χώρα ΅ας είναι:

1.
Η παγκόσμια ανάπτυξη, και ιδιαίτερα η - έστω και περιορισμένη - οικονομική ανάκαμψη στις χώρες της ΕΕ.
2. Η αποκτηθείσα εμπειρία για τις συνέπειες των τρομοκρατικών κτυπημάτων.
3. Οι ευμενείς επιπτώσεις από την ασκηθείσα πολιτική προβολής και διαφημίσεως της χώρας και η αξιοποίηση του τεράστιου αποθέματος τουριστικής ζητήσεως σε χώρες της Ανατ. Ευρώπης.
4. Η συγκράτηση των τιμών στα καταλύματα, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που απολαμβάνουν προς το παρόν οι μεσογειακοί δολαριακοί προορισμοί.
5. Η πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σύγκριση ΅ε τις ΗΠΑ, θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το δολάριο, ΅ε συνέπεια να καταστήσουν τον ευρωπαϊκό προορισμό περισσότερο προσφιλή στους Αμερικανούς, οι οποίοι πραγματοποιούν και την μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη ανά άτομο.
6. Η επιτάχυνση της αναπτύξεως της γερμανικής οικονομίας, που είναι η κύρια πηγή προελεύσεως για την Ελλάδα.
Στάθμιση των ανωτέρω παραγόντων, και ΅ε την παραδοχή ότι η γρίπη των πτηνών θα παρέλθει χωρίς συνέπειες, επιτρέπει τη διατύπωση σχετικώς αισιόδοξης προβλέψεως για το 2006, η οποία είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση του 2005.
1 Διάστημα  Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου                                   24/11/05  22:00

 

 

 

3k web design